Ako kúpiť 0x

0x (ZRX) je open source protokol, ktorý je navrhnutý tak, aby ponúkal systém pre decentralizované burzy ako súčasť Ethereum blockchainu. Zakladateľmi 0x sú Amir Baneali a Will Warren. Tento protokol vytvorili v októbri roku 2016. Spolu so svojim tímom veria tomu, že v budúcnosti bude existovať niekoľko tisíc Ethereum tokenov a že 0x môže poskytnúť dôveryhodný a efektívny spôsob ich výmeny. Hlavným aspektom protokolu 0x je token ZRX. Vďaka tokenu ZRX platia používatelia protokolu 0x obchodné poplatky a majú vstup do vylepšení, ktoré sú priamo úmerné množstvu tokenov, ktoré vlastnia. Ak vás zaujal protokol 0x a plánujete nakúpiť pár tokenov ZRX, tak pokračujte v čítaní tohto návodu.

Dôležité upozornenie: Odkazy v tomto návode by mali byť funkčné a správne. Je však vašou zodpovednosťou skontrolovať, či tomu tak naozaj je, a či vkladáte vaše peniaze do oficiálnych peňaženiek, zmenární a búrz.

Druhé dôležité upozornenie: Burzy a zmenárne sa aktualizujú, menia a vyvíjajú, a tak môže dôjsť k situácii, že tento návod nebude aktuálny. Preto by ste aktuálnosť tohto návodu mali overiť najprv s malým množstvom peňažných prostriedkov predtým, ako začnete nakupovať za vyššie sumy. Za vaše peňažné prostriedky ste zodpovedný len vy, a tak dobre zvážte obchodovanie s kryptomenami. Za stratu, resp. znehodnotenie vašich finančných prostriedkov nenesiem žiadnu zodpovednosť.

1. Ako prvé si musíte vybrať vhodnú zmenáreň, cez ktorú chcete kúpiť kryptomeny. Ja odporúčam Binance, a preto sa jej budem venovať v tomto návode. Pokiaľ sa zaregistrujete cez tento odkaz, tak získate doživotnú zľavu 10 % na všetky obchodné poplatky na burze Binance. Po kliknutí na daný link môžete začať s registráciou. Zadajte vašu e-mailovú adresu a zaškrtnite políčko s tým, že súhlasíte s vytvorením účtu a zásadami ochrany osobných údajov. Kliknite na tlačidlo Ďalej.

Binance 1

2. Následne vám príde e-mail so 6 – miestnym kódom. Zadajte tento kód do kolónky na Binance a kliknite na tlačidlo Ďalej.

Binance 2

3. Teraz si musíte vytvoriť heslo pre obchodovanie na Binance. Heslo by malo byť kombináciou veľkých a malých písmen, čísel a znakov.  Heslo si zapíšte na papier, ktorý starostlivo uschovajte. Neukazujte vaše heslo nikomu. V prípade, že by niekto získal prístup k vášmu heslu, mohol by vám ukradnúť všetky vaše 0x. Do kolónky teda zadajte vaše heslo a kliknite na tlačidlo Ďalej.

Binance 3

4. Teraz si môžete ešte zvoliť či chcete, aby vám burza Binance posielala marketingové e-maily a aktualizácie alebo nie. Vyberte si, čo preferujete a kliknite na Ďalej.

Binance 4

5. Binance vás vyzve, aby ste ste dokončili overenie. Zvoľte si krajinu, z ktorej pochádzate a kliknite na Pokračovať.

Binance 5

6. Následne vyplňte vaše osobné údaje a kliknite na tlačidlo Pokračovať.

Binance 6

7. Vyplňte adresu vášho bydliska a dajte Pokračovať.

Binance 7

8. Pre obchodovanie na Binance budete musieť nahrať váš doklad totožnosti a taktiež urobiť fotku, ktorú nahráte na Binance. Je možné, že sa vám to lepšie urobí na mobile, preto dole máte možnosť Chcem dokončiť cez mobilný telefón. Pokiaľ však máte na PC kameru alebo používate notebook, tak nemusíte používať mobil. Opäť kliknite na tlačidlo Pokračovať.

Binance 8

9. Zvoľte, či ste rezident v USA alebo nie a kliknite na tlačidlo Pokračovať.

Binance 9

10. Zvoľte krajinu, z ktorej pochádzate a vyberte doklad, ktorý budete nahrávať. Môžete si zvoliť medzi občianskym preukazom, pasom alebo povolením na pobyt. Následne kliknite na tlačidlo Ďalej. Budete musieť povoliť kameru na vašom pc alebo mobile a odfotiť prednú a zadnú časť tohto dokladu. Na záver vám Binance ešte zosníma tvár. Riaďte sa pokynmi na obrazovke. Binance od vás bude chcieť, aby ste otočili hlavu doľava alebo doprava, poprípade ňou zakývali hore dole.

Binance 10

11. Po tomto overení vám Binance predloží ešte krátky dotazník, kde budete musieť vyplniť, na čo budete Binance používať. Zvoľte jednu z ponúkaných možností a kliknite na Pokračovať.

Binance 11

12. Následne vám budú položené ešte ďalšie otázky. Je to trochu otravné, ale pre používanie Binance ich budete musieť vyplniť. Keď ich vyplníte, tak sa vám zobrazí hláška, že prebieha prehodnocovanie vašich údajov a po skončení kontroly vám príde e-mail. Odhadovaný čas je 48 hodín, ale zvyčajne to trvá kratšie. Kliknite na Hotovo.

Binance 12

13. Keď bude váš účet overený, tak sa vráťte na Binance a kliknite na tlačidlo Kúpiť krypto.

Binance 13

14. Teraz už konečne môžete nakupovať kryptomeny. Do kolónky Minúť zadajte sumu a fiat menu, ktorú chcete použiť na kúpu kryptomeny. V kolónke Prijať zas zvoľte kryptomenu, ktorú chcete kúpiť, v tomto prípade 0x (ZRX). Zvoľte, či chcete platiť kartou, cez Paymonade alebo cez spotovú peňaženku. V tomto návode si ukážeme platbu kartou. Keď budete mať tieto sumy vyplnené a zvolenú možnosť, akou chcete platiť, tak kliknite na tlačidlo Kúpiť ZRX.

Binance 14 0x

15. Ak ste zvolili platbu kartou, tak najprv ešte budete musieť vyplniť údaje o karte. Následne vás Binance vyzve, aby ste si skontrolovali správnosť transakcie. Ak je všetko v poriadku, tak zaškrtnite, že súhlasíte so spracovaním osobných údajov a kliknite na tlačidlo Potvrdiť.

Binance 15 0x

16. Hotovo, práve ste sa stali vlastníkom 0x alebo aspoň jeho časti. Kliknite na hlavičku svojho profilu a následne na tlačidlo Aktíva.

Binance 16

17. Na obrazovke vidíte prehľad všetkých kryptomien, ktoré ste nakúpili. Pri položke ZRX vidíte množstvo kúpeného 0x a jeho hodnotu vo fiat mene.

Binance 17 0x

18. 0x máte kúpený a uložený na Binance. Teraz sa musíte rozhodnúť, kde budete vaše 0x uchovávať. Na výber máte 3 možnosti:

A. Ponecháte ho na Binance

Toto je najjednoduchšia možnosť, ktorá je aj relatívne bezpečná za podmienky, že si nastavíte 2 faktorovú autentifikáciu. V minulosti však boli niektoré burzy hacknuté a ľudia prišli o svoje kryptomeny. Ak chcete mať nad svojimi kryptomenami vyššiu kontrolu, odporúčam vám zvyšné 2 možnosti.

B. Web / desktop / mobile peňaženka

Momentálne existuje veľké množstvo peňaženiek, na ktorých môžete uchovávať 0x. Tie najlepšie nájdete na tomto linku.

0x wallets

Bezpečnosť peňaženky je v tomto prípade plne vo vašej réžií. Ak stratíte heslo k vašej peňaženke, stratíte aj prístup k svojim kryptomenám. Ak váš počítač bude hacknutý, je šanca, že sa hacker dostane aj do vašej peňaženky a odcudzí vám vaše kryptomeny.

V minulosti som si ukladal kryptomeny do online peňaženiek, ale po tom, ako som stratil do jeden z nich prístup, im už veľmi neverím, a preto vám odporúčam zvoliť poslednú možnosť.

C. Hardvérová peňaženka

Najbezpečnejším riešením je použitie hardvérových peňaženiek. Hardvérová peňaženka je fyzické zariadenie, ktoré je veľmi podobné USB kľúču. Privátne kľúče sú uložené v peňaženke, a teda nemôžu byť ukradnuté. Jedná sa o najbezpečnejšie riešenie, avšak za tieto peňaženky si budete musieť zaplatiť.

Najpopulárnejšími hardvérovými peňaženkami, na ktoré môžete uložiť 0x sú Ledger Nano XTrezor model T.

19. V prípade, že ste sa rozhodli pre možnosť B alebo C musíte poslať 0x z Binance do vašej peňaženky. Po nainštalovaní peňaženky v nej nájdite vašu 0x (ZRX) adresu. Mala by vyzerať asi nejak takto: 0xa356ae0baa5092d0815900834a9e23ab977a56d5.Vašu adresu (nie túto uvedenú ako príklad!) si skopírujte, za chvíľu sa k nej vrátime.

Upozornenie: V mnohých peňaženkách sa nachádza viac adries (0x adresa, Litecoin adresa atď.) Skopírujte si 0x adresu. Ak by ste si skopírovali napr. Litecoinovú adresu a budete na ňu posielať 0x, prídete o vaše mince navždy.

20. Teraz sa vráťte na Binance do prehľadu vašich aktív. Kliknite vpravo hore na  tlačidlo Vybrať.

Binance 18 0x

21. V kolónke Zvoliť Coin zvoľte kryptomenu, ktorú chcete odoslať, v tomto prípade 0x. Do kolónky Zadajte adresu vložte adresu, ktorú ste skopírovali z vašej 0x peňaženky v bode č. 19. Zvoľte správnu sieť v kolónke Zvoľte sieť a do kolónky Suma výberu zadajte množstvo ZRX, ktoré chcete odoslať.

Keď to budete mať, skontrolujte si správnosť údajov a kliknite na tlačidlo Vybrať.

Binance 19 0x

22. Teraz musíte chvíľu počkať. Obvykle trvá niekoľko minút, kým sa 0x objaví vo vašej peňaženke. To je všetko. Od tejto chvíle by mince mali byť bezpečne uložené vo vašej peňaženke. Teda za predpokladu, že nikto okrem vás nezíska heslo, resp. prístup k vašej peňaženke.

23. V prípade, že niekedy budete chcieť 0x predať, tak ho pošlete z vašej peňaženky do Binance, kde ho následne predáte.

Upozornenie: Ak budete posielať 0x do Binance, tak ho vždy posielajte len na vašu 0x (ZRX) adresu (nie Bitcoin, Ethereum ani žiadnu inú adresu). V prípade, že by ste ho poslali na zlú adresu, prídete o 0x navždy !

Dôležité upozornenie: Nie som finančný ani investičný poradca. Tento článok neslúži ako finančné poradenstvo a iba vy ste zodpovední za vaše peniaze. Vždy si pamätajte: Investujte len toľko, koľko si môžete dovoliť stratiť. Za stratu, resp. znehodnotenie vašich finančných prostriedkov nenesiem žiadnu zodpovednosť.

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.